Verslag Uitstapje 2022 Biesbosch-Woudrichem

PA Volkel toeren en varen door de Biesbosch

Een dag na de hittegolf van 2022 stond op 17 augustus dit uitstapje van onze CGPA Volkel gepland. Het was met 24 graden duidelijk koeler, zelfs bewolkt en de kans op een welkome bui was aanwezig. En zo geschiedde, haha.

Even voor half negen draaide de bus van de EMA de parkeerplaats bij de Losplaats in Uden op. Leden hadden zich verzameld en kort hierna kon men instijgen. Om 08.45 vertrokken we richting Werkendam waar we werden onthaald met koffie en een heerlijke punt appeltaart met slagroom. Een tweede bakkie had gemogen, maar stond niet gepland dus toen gids Bas aanwezig was begonnen we aan een toer over land door natuurpark de Biesbosch.

Bas was geboren en getogen in de Biesbosch en dat was te merken. Overal waar hij Siebe, onze chauffeur van de dag, liet stoppen had hij wel een verhaal te vertellen. Over waterbassins voor Rotterdam, vrijgemaakte natuurgebieden als wateroverloop van de grote rivieren bij veel wateroverlast en de verandering in vegetatie, flora en fauna. Het kwam allemaal aan bod. Een kort bezoek aan de informatiehal van het Biesboschmuseum scoorde ook goed. Ze deden goede zaken en vooral de van klompen gemaakte vogelhuisjes vielen in de smaak. Al met al een bijzondere toer die je zelf niet snel gaat maken.

Van het land gaan we in Drimmelen de boot op. We werden opgewacht door de  Zilvermeeuw om te genieten van de Biesbosch vanaf het water. Ondertussen viel de welkome regenbui en zaten wij binnen te genieten van een prima lunch mét, niet te vergeten, de o zo geliefde kroket. Dit was smullen en kijken tegelijk waarna nog een heerlijk glas gedronken kon worden. Eenmaal terug werd gang gezet naar het pittoreske Woudrichem.

Mooi oud vestingstadje waar soms de tijd stil heeft gestaan. Zo ook vandaag, want bijna alles was gesloten! Dit kon toch niet aan die regenbui gelegen hebben. Toch? Nee… laten we het maar op toeval houden. Getrainde neuzen onder ons vonden toch een tentje waar zelfs van een lekker lokaal Woerkums blond of bruin biertje genoten kon worden. Het liep er snel vol met dorstige oud-KLu medewerkers. Dorst gelest, op naar de bus en richting Dongen.

In Oud-Dongen stopten we recht voor de deur van zalencentrum de Viersprong waar we aanschoven voor een verrassend lekker drie-gangen diner. Die ging erin als koek en als het in zo’n zaal stil wordt dan… ‘zitten alle katten te muizen en mauwen ze niet.’ Glaasje erbij en smullen maar. Toen na afloop de drankjes afgerekend moesten worden was de verrassing compleet. Op € 2,50 voor een mooi glas bier of wijn had niemand gerekend. “Dat doen ze goed hier in de Vierspong,” was een veel gehoorde opmerking.

We rolden dus zo vanuit de zaal de bus in om weer huiswaarts te keren. Verbazingwekkend was het aantal ooievaars dat onderweg op lantaarnpalen enz. te zien was, zelfs tot 7 op een rij! Héél bijzonder. In de bus werd o.a. hierover gezellig nagebabbeld om vervolgens om 20.15 weer op de Losplaats in Uden aan te komen. Reiscommissie, veel dank voor deze goede en fijn georganiseerde dag en nu allemaal weer veilig naar huis. Stiekem hopen we volgend jaar toch weer met twee bussen op pad te kunnen. Dus beste leden, schroom niet en hou woensdag 16 augustus 2023 vrij voor een fijne dagtocht met je oud-collega’s.

Gerard van der Hoeven

Klik op onderstaande foto om alle foto's te zien