Uitstapje 2021 Valkenburg en het zwarte goud

Uitstapje 2021 Valkenburg en het zwarte goud

 

Je gelooft het bijna niet, maar het laatste uitstapje naar Valkenburg was in 2009! We gingen toen met driebussen en 140 deelnemers o.a. een tochtje maken met het Miljoenenlijntje. Dat was toen. Nu waren we na lange tijd weer een keer op stap, maar vanwege de Coronapandemie en de nodige beperkingen met één bus en 55 leden! Toch heeft het bestuur geen spijt dat we dit uitstapje hebben doorgezet want het werd een leuke dag met als resultaat dat er 55 blije gezichten uit de bus stapten.

We vertrokken rond 08.00 uur vanaf ‘de Losplaats’ in Uden met een fraaie bus van EMA Tour. Op naar de koffie met vlaai in restaurant Int Brookx in Stevensweert. Die ging er goed in en vervolgens arriveerden we om 11.15 bij de entree van het Steenkolenmijn museum in Valkenburg. Het is uniek in Europa en je ontdekt de mysterieuze omgeving onder de grond. Daar beleefden we een boeiende reis in de tijd onder de bezielende leiding van de rondleiders. Frans Pierek bijvoorbeeld was 86 jaar en werkte 11 jaar ondergronds. Met de nodige humor werd door hem uit de doeken gedaan hoe de mens met noeste fysieke arbeid de steenkool moest delven. Later geholpen door machines, maar het was echt bikkelen op grote diepte. Dit alles in een omgeving die nooit stil was. Pompen, drilboren, machines, ventilatoren, treintjes, enz. alles maakte kabaal. Zo’n beetje iedere mijnwerker heeft dan ook een gehoorbeschadiging opgelopen. Gelukkig biedt Schoonenberg uitkomst, haha.

In het prachtige hotel Schaepkens van St Fijt, konden we smullen van een uitstekend verzorgde lunch, mét kroket! Wie iets te kort gekomen is had het aan zichzelf te danken, haha. Hierna werden we afgezet nabij het centrum en kon een terrasje gepakt worden. De schade van de overstroming in juli was op sommige plaatsen nog pijnlijk zichtbaar, maar er werd hard aan het herstel gewerkt. We waren dan ook meer dan welkom in het gastvrije Valkenburg. Saillant detail, omroep Max was in het centrum opnamen aan het maken voor een hulpprogramma voor de getroffen inwoners van het stadje en de omgeving.

De volgende stop was in Wittem. Daar konden we vrij het pelgrimsoord en de prachtige kloosterkerk van Wittem bezoeken, een kaarsje aansteken of gewoon rondkijken in de omgeving. Een rustgevende afsluiting van een best drukke dag om vervolgens naar Thorn te rijden voor het diner. Daar werd in restaurant ‘Aod Thoear’ met militaire precisie om klokslag 18.00 uur de soep uitgeserveerd! En als, ‘katjes muizen, mauwen ze niet’, dus iedereen genoot van een keurig verzorgd diner. U begrijpt, hierna was het tijd om uit te buiken in de bus en richting Uden te gaan. Om 20.45 arriveerden we op de P van de Losplaats en stapten er, zoals gezegd, 55 blije gezichten uit de bus om hun weg naar thuis te vervolgen. Top dag!

Dank aan de leden van onze reiscommissie voor hun inspanning om dit uitstapje voor onze leden toch mogelijk te maken.

Gerard van der Hoeven

 

Klik op onderstaande foto om alle foto's te zien