Home

F-16 op rotonde weer blinkend schoon

In december 2016 kreeg de monumentale F-16 (J-246) een erepodium op de rotonde Zeelandsedijk in Volkel. Een monument waarmee uiting wordt gegeven aan de goede samenwerking tussen vliegbasis Volkel, de omliggende dorpen en de gemeente Uden. Maar na vier jaar buitenopstelling had deze prachtige blikvanger wel wat van zijn glans verloren. De invloed van het weer en vervuiling door het wegverkeer hebben deze Fighting Falcon geen goed gedaan. Hoog tijd dus voor een grondige poetsbeurt.

Het bedrijf THOMS Aviation heeft vorige maand de J-246 grondig onder handen genomen. En dat gebeurde niet op de traditionele wijze met water en zeep maar met de duurzame drywash-techniek. Hierbij worden alleen milieuvriendelijke reinigingsmiddelen gebruikt en wordt het vuil handmatig met microvezeldoeken weggepoetst. Wat achterblijft op de vliegtuiglak is een beschermend en vuilafstotend laagje. Dit komt de glans en uitstraling van het toestel ten goede en nieuwe vervuiling krijgt minder kans krijgt zich te hechten. Met deze behandeling blijft het toestel langer schoon. Voorafgaand aan de poetsbeurt is door de constructeur de veiligheid van sokkel en ondersteuningsconstructie gecontroleerd op scheur- en roestvorming. Door de inzet van een verreiker kon het werk aan de F-16 veilig en efficiënt uitgevoerd worden. De J-246 heeft zijn glans en uitstraling weer helemaal terug, alsof hij gisteren geplaatst is. Dit ´visitekaartje´ mag weer afgegeven worden!

Rinus Verhoeven

Rinus was jarenlang voorzitter van de dorpsraad Volkel en mede initiatiefnemer van het project om een F-16 op een rotonde te plaatsen. Er waren meer rotonden waar dit kon. Plannen hiervoor werden al in 2003 voorgelegd aan de CVB, kolonel Rob de Rave (2002-2004) en daarna aan Sander Schnitger (2004-2008). Zij waren net als hun opvolgers van meet af aan enthousiast en ook de gemeente had hier oren naar, maar het heeft toch nog tot 2016 geduurd voor het prachtig gespoten en verlichte toestel op de sokkel stond. (red.)

Klik hier voor foto 1

Klik hier voor foto 2

Klik hier voor foto 3